Hvordan virker en elcykel?

En elcykel er ganske ukompliceret at bruge; det eneste, du skal gøre, er at sætte dig op på cyklen, trykke på ’On’-knappen, og træde i pedalerne, og så er motoren i gang! Undervejs på din cykeltur kan du altid indstille og tilpasse elcyklens styreenhed alt efter, hvor meget ekstra hjælp du ønsker fra elmotoren.

Mekanikken bag en elcykel

En elcykel er udstyret med en hjælpemotor, som bidrager med ekstra energi i pedalerne, når du cykler. En elcykel er derfor også et smart alternativ til bilen! Med en elcykel sparer du nemlig både på kræfterne og på CO2-udledningen, og samtidig er elcyklen en hel del billigere end en bil. Men hvordan virker en elcykel egentlig?

Forskellen på en almindelig cykel og en elcykel er kort sagt, at en elcykel er udstyret med følgende tre ekstra komponenter:

  • En motor
  • Et batteri
  • Et elsystem

Elcyklens motor

En elcykel er udstyret med en elektrisk hjælpemotor, som slår til, når du træder i pedalerne, så du får ekstra hjælp, når det behøves. Motoren aktiveres nemlig af en sensor, som kan opfatte, når du har behov for ekstra energi. Elmotoren kan dog kun slå til, hvis der samtidig trædes i pedalerne.

Fordele og ulemper ved forskellige elcykel-motorer

Der findes både elcykler med forhjulsmotorer, baghjulsmotorer og centermotorer, og alle har forskellige fordele og ulemper.

  • En forhjulsmotor er, som du nok har gættet, monteret på forhjulet. En elcykel med forhjulsmotor er særligt fordelagtig, hvis du har behov for, at motoren bidrager med ekstra meget hjælp. Samtidig er en elcykel med forhjulsmotor ofte billigere end andre typer elcykler. Mange producenter af elcykler er dog efterhånden begyndt at fokusere mere på elcykler med centermotorer.
  • En baghjulsmotor er – heller ikke overraskende – placeret på elcyklens baghjul. Ligesom med en almindelig cykel er det således baghjulet, der får cyklen fremad. Ofte kræver en elcykel med baghjulsmotor en smule ekstra vedligeholdelse, da de typisk er udstyret med udvendige gear. Ofte er det også sportscykler, som er udstyret med baghjulsmotor.
  • En centermotor sidder monteret på kranken af cyklen (dvs. midt på stellet). Det smarte ved en centermotor er, at den grundet sin placering sørger for, at elcyklen har en fin vægtfordeling. Desuden er det langt lettere at skifte dæk og slange på end elcykel med centermotor end på en elcykel med for- eller baghjulsmotor. Det er også denne motortype, som er mest udbredt. En elcykel med centermotor fås typisk med udvendige gear eller navgear.

Vidste du: at en elcykel stort set ikke larmer – motoren er nemlig effektiv og nærmest lydløs på en og samme tid!

Med en elcykel bliver det – uanset motortype - lettere for dig at cykle samtidig med, at du også kommer hurtigere frem til din destination. En almindelig elcykel må nemlig kunne køre op til 25 km/t, så du kan mindske transporttiden til arbejde, hvilket særligt er en fordel for mange pendlere.

Se vores udvalg af elcykler

Elcyklens batteri

Elcyklens elmotor er afhængig af et batteri, som lagrer al den ekstra energi, som elmotoren kan sende ud, når du har behov for ekstra hjælp til at træde i pedalerne. Som regel kan du køre mellem 40 og 55 kilometer på din elcykel pr. opladning.

OBS: Elcyklens batteri er som regel 4-5 timer om at oplade.

Batteriet er som regel monteret i bagagebæreren, men det kan også sidde bag sadelrøret. Langt de fleste batterier til elcykler er fremstillet ud fra en særlig Litium-ion-teknologi, hvilket gør batterierne nemme at lade op og anvende samtidig med, at det også betyder, at batterierne selvaflader minimalt.

Se vores udvalg af batterier til elcykler

Elcyklens elsystem

Elcyklens motor og batteri forbindes af elcyklens elsystem gennem et sæt ledninger, som forbinder motor og batteri. Elsystemet er integreret i cyklen og ses derfor stort set ikke.

Du kan læse mere om de forskellige elcykel-modellers motorer og batterier på de enkelte produktsider her.