Hvor hurtigt må en elcykel køre?

Elcyklen har en masse fordele og er et rigtig godt og klimavenligt alternativ til bilen. Med en elcykel kan du også mindske din transporttid, da en elcykel kan køre op til 25 km/t, og der findes sågar en særlig type elcykel, som kan køre hele 45 km/t! En vigtig overvejelse at gøre sig er, hvilken hastighed du har behov for, at din elcykel skal kunne køre med – læs med her og bliv klogere på regler og lovgivning omkring hastigheden på elcykler.

Lovgivning – så hurtigt må en elcykel køre

Helt overordnet findes der to typer elcykler: de, der må køre med en hastighed på 25 km/t og de, der må køre med en hastighed på hele 45 km/t. Den mest velkendte af disse typer er den almindelige elcykel, som har en topfart på 25 km/t.

Den anden (og knap så udbredte) type elcykel kaldes også for en Speed Pedelec. Forskellen mellem den almindelige elcykel og denne elcykel er, at en Speed Pedelec kan køre helt op til 45 kilometer i timen med hjælp fra den elektriske motor. Du kan se et eksempel på en elcykel med en tophastighed på 45 km/t her.

Må en Speed Pedelec-elcykel køre på cykelstien?

Ja! Da en Speed Pedelec kategoriseres som en cykel, er det tilladt at køre på den på cykelstierne. Du skal dog være særligt opmærksom på dine medtrafikanter, da din makshastighed er langt højere end deres. Kør derfor efter forholdene.

Sikkerhed på din elcykel / Speed Pedelec

Du kan altså køre væsentligt hurtigere med en Speed Pedelec end med en almindelig elcykel, og netop derfor har det heller ikke været tilladt at køre på den ekstra hurtige elcykel-model på cykelstierne førhen – det er dog ændret nu, en ændring som en række eksperter har rettet kritik af grundet sikkerhedshensyn. Blandt andet Rådet for Sikker Trafik og Cyklistforbundet har advaret om, at det med stor sandsynlighed vil føre til flere og mere alvorlige ulykker på cykelstien.

Særlige regler for klassiske elcykler og Speed Pedelec

Der gælder naturligvis de samme færdselsregler for elcykler som for almindelige cykler, men i tillæg hertil, er der nogle særlige regler for elcykler, som du skal være opmærksom på, inden du anskaffer dig en elcykel og bevæger dig ud i trafikken.

Med en almindelig elcykel med en tophastighed på 25 km/t skal du være overholde følgende regler:

  • Elcyklens hjælpemotor må ikke afgive mere end 250 watts effekt.
  • Kun når der trædes i pedalerne, må motoren kunne hjælpe til.
  • Elcyklen må kun have monteret én motor.
  • Elcyklens fart må ikke kunne overstige 25 km/t.

Investerer du i en Speed Pedelec gælder en række flere regler end for en almindelig elcykel grundet den høje hastighed på 45 km/t:

  • Det er lovpligtigt at køre med cykelhjelm, når du kører på en Speed Pedelec. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du bruger en særlig Speed Pedelec-cykelhjelm, som beskytter bedre end en almindelig cykelhjelm.
  • Du skal være minimum 15 år gammel for at kunne køre på en Speed Pedelec.
  • Cyklen kræver knallertkørekort til en lille knallert eller kørekort til bil jf. reglerne om kørekort til 17-årige, hvis du er mellem 15 og 17 år.
  • Lys på cyklen er påkrævet døgnet rundt.
  • Det er ikke tilladt at montere en barnestol eller en cykelanhænger på cyklen.
  • Det er lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring, og du skal altid have din præmiekvittering med dig.
  • Du er erstatningsansvarlig som med andre motordrevne køretøjer, hvis du forvolder skader, når du kører på en Speed Pedelec.
  • Der gælder den samme promillegrænse på 0,5 ved Speed Pedelecs som ved biler, ligesom der også er en nulgrænse for euforiserende stoffer.

Du kan læse mere om reglerne for Speed Pedelecs og almindelige elcykler hos Rådet for Sikker Trafik.

Se vores udvalg af klassiske elcykler.

Fordele og ulemper ved en klassisk elcykel

Den klassiske elcykel er velegnet til en række forskellige formål - uanset om du har behov for at kunne hente og bringe dine børn på cyklen, eller om du dagligt cykler til og fra arbejde, så vil du med en elcykel opleve, at din transporttid bliver lidt lettere med den ekstra hjælp fra elmotoren. Du får fortsat motion på cykelturen, men uden at du behøver at møde forpustet op på arbejde.

Samtidig findes der et bredt udvalg af almindelige elcykler med en tophastighed på 25 km/t på markedet, hvilket også betyder, at elcyklen fås i forskellige prisklasser. Den almindelige elcykel har imidlertid en lavere tophastighed end en Speed Pedelec, men hvis du primært har behov for at køre bykørsel og ikke skal cykle afstande på mere end 15-20 km til daglig, vil en almindelig elcykel sagtens kunne opfylde dine behov. Du finder et bredt udvalg af forskellige typer elcykler her.

Fordele og ulemper ved en Speed Pedelec

Cykler du større distancer til hverdag, og pendler du måske mange kilometer til daglig? Så kan en Speed Pedelec-elcykel være en god løsning. En Speed Pedelec er nemlig en langt grønnere og en langt billigere løsning end en bil, og samtidig får du fortsat motion undervejs på trods af hjælpemotoren, hvorfor den også er et sundt alternativ til en knallert eller lignende.

Hvis du pendler til og fra arbejde og har relativt langt, så er en Speed Pedelec helt klart en god mulighed; en distance på 25-30 km er nemlig slet ikke så stor en mundfuld på en Speed Pedelec, og du slipper for at møde helt svedig og forpustet op på arbejde.

Ulempen ved en Speed Pedelec-elcykel er dog, at cyklen typisk er væsentligt dyrere end en almindelig elcykel. Desuden er det ikke muligt at hente og bringe børn på cyklen, eftersom den høje topfart betyder, at det ikke er tilladt at montere barnesæder eller anhængertræk på elcyklen.