Optaget - men send gerne en besked!

Byg din egen elcykel
Elcykel batterier
Elcykel opladere

Find den rigtige elcykel på Boxbike

Uanset om du har brug for en traditionel elcykel, en ladcykel med elmotor eller vil købe et elcykel-kit til din almindelige cykel, finder du en løsning her hos Boxbike. Herunder kan du læse mere om, hvad en elcykel er og hvordan du vælger den helt rigtige elcykel.

Elcyklen er det populære og miljørigtige urbane transportmiddel og et godt alternativ til bilen eller bil nummer to. Du kan med fordel starte din søgen efter den rigtige elcykel her på boxbike.dk. Vi sælger både traditionelle elcykler, ladcykler med elmotor, foldebare elcykler, fatbikes og elcykel-kit, der anvendes til konvertering af traditionelle cykler til eldrift.

Hvad er en elcykel?

En elcykel er en helt almindelig cykel, der er påmonteret en eldrevet hjælpemotor. Elmotoren giver ekstra kræfter, når du skal cykle op ad bakke eller i modvind, ligesom den også kan hjælpe til på lige vej. På ladcykler giver elmotoren ekstra god mening. Ladcyklerne kan nemlig være noget af en udfordring at træde fremad, når først der er kommet læs på ladet. Det bliver nemmere og mere overkommeligt med en påmonteret elmotor.

Ud over selve cyklen består en elcykel af:

Motor.
Batteri.
Styreboks / Controller.
PAS-sensor. Display.
Bremsesensor.
Gearsensor (tilvalg)

Hvilken elmotor bruges normalt på en elcykel

Generelt findes der to forskellige typer elmotorer til elcykler:

Navmotor – Montering på for- eller baghjul. Økonomisk, enkel og driftssikker løsning.
Krankmotor – Montering mellem pedalerne. God trækkraft og effektiv, kan også monteres på ladcykler. Op til 1000 watt.

Navmotor til elcykel

En navmotor sidder i hjulets nav. Motoren sidder oftest i forhjulet. Det er den mest almindelige løsning på de elcykel-kits, som vi sælger til almindelige cykler. Det gør det ekstra nemt at konvertere cyklen til eldrift.

Du kan også få navmotorer, der sidder i baghjulet. Det giver bedre kraftoverførsel og ses oftest på foldbare elcykler og mountainbikes. Du kan også bestille et elcykel-kit med navmotor i baghjulet. Det kræver dog, at skal konvertere et eventuelt indvendigt gearsystem til udvendige gear. Samtidig fjernes fodbremsen og erstattes med en håndbremse.

Krankmotorer til elcykler

En krankmotor sidder i kranken på cyklen – stykket mellem pedalerne. Det er en mere effektiv løsning, der giver længere rækkevidde sammenlignet med en tilsvarende navmotor løsning. Det kræver ikke nødvendigvis en specialbygget cykelramme. Vores centermotorer kan nemt og enkelt monteres på stort set alle almindelige cykelrammer.

Krankmotoren giver et meget bedre moment på grund af mere direkte kraftoverførsel. Den er derfor den optimale løsning på en ladcykel, som oftest tungere lastet end en almindelig cykel. Derfor er ekstra kraft fra starten at foretrække. Krankmotoren fungerer også på cykler med fodbremse, men kræver en special version, så vær opmærksom på det når du bestiller.

Hvor stor effekt må elcyklens motor være på?

Ifølge cykelbekendtgørelsen må elmotoren højst have en effekt på 250 W og kun hjælpe så længe der trædes i pedalerne og ved hastigheder på under 25 km/t. Du kan få elcykler med større motoreffekt. En ny bekendtgørelse forventes også, at give mulighed for motorer på 500 W og op til 1000 W til ladcykler.

Hvor langt kan jeg køre på en opladning?

Batteriet oplades ikke under kørslen. Det kræver opladning fra elnettet. Gå efter batterier med kvalitetsceller fra kendte mærker. Vi bruger primært batterier med særlige Samsung og LG celler til højtydende elmotorer og Samsung, LG og Velectro batterier til systemer under 500 watt. Du kan læse her om, hvordan du vælger det rigtige batteri til din el-cykel.

Normalt rækker batterierne til mellem 30 og 80 kilometers kørsel. Hvor langt batteriet rækker i praksis, afhænger af, hvor meget du selv træder i pedalerne, terrænet, vejret, samt hvilket niveau elmotoren er sat til. Jo mere motorkraft du anvender, og jo mindre du selv træder, jo kortere bliver rækkevidden.

Vælg med fordel et batteri med større kapacitet, end du har brug for. Så er du på den sikre side om vinteren hvor kapaciteten er lavere, og når batteriet begynder at blive slidt. Selv de allerbedste batterier har nemlig et kapacitetstab på 10-30 % om året og op til 50 % for elcykel batterier i almindelighed.  Derudover er det værd at tænke på, at kapaciteten altid er lavere om vinteren end om sommeren. Forvent et udsving på 20-30%.

Sådan holder du elcyklens batteri på toppen

Skal dit batteri holde sig på toppen længst muligt, må det ikke aflades helt, specielt i frostvejr. Oplad aldrig batteriet udendørstemperaturer under 5-10 grader. Undgå også at oplade batteriet til 100 procent hver gang, da det slider unødigt på batteriet. Så efterlad ikke batteriet i opladeren natten over. Hold i stedet batteriniveauet på mellem ca. 20-80 % og sjatlad ofte og ved behov. Så slides battericellerne minimalt og batteriets levetid forbedres.

Styreboks og display

Styreboksen er den del af elcyklen, der kontrollerer elmotoren og hvor meget den skal hjælpe til. Den er oftest placeret i forbindelse med batteriet, men kan også sidde andre steder på cyklen. Styreboksen er forbundet til et display og betjeningspanel, der sidder på styret. Her kan du vælge mellem flere forskellige niveauer for, hvor meget elmotoren skal hjælpe til. Det tilhørende display giver oplysninger om resterende batterikapacitet, hastighed og tilbagelagt distance.

PAS-sensor, bremsesensor og gearsensor

En elcykel er udstyret med en række forskellige sensorer, der holder øje med, hvorvidt du træder i pedalerne, bremser eller skifter gear. Den sensor der holder øje med, om du træder i pedalerne kaldes for en PAS-sensor. Den er lovpligtig og afbryder motoren hvis du stopper med at træde i pedalerne. Bremsesensoren er en ekstra sikkerhed, der slår motoren fra, så snart du aktiverer bremsehåndtaget på cyklen. Det kan giver dig en kortere bremselængde.

Du kan også få en gearsensor, der slår elmotoren kortvarigt fra, hver gang du skifter gear. Derved slides gearsystemet mindre og du får et problemløst gearskifte.

Hvilken type elcykel skal jeg vælge?

Uanset hvilken type elcykel du skal vælge, er det vigtigt at forholde dig til at:

Batterikapaciteten rækker 15-30% længere end den daglige distance, du forventer at tilbagelægge
Batteriets celler er af et anerkendt mærke som desuden passer til motoren effekt
Funktioner og indstillingsmuligheder svarer til dine behov

Endvidere er det vigtigt, at elcyklens udformning passer til den brug, du har for øje. Her kan du læse mere om de forskellige elcykel-typer og hvordan du vælger den rigtige:

Ladcykel med elmotor
Elcykel
Folde elcykler
Fatbikes
Elcykel-kit til ombygning af din eksisterende cykel